90% palautumisestamme tulisi tapahtua yön aikana ja loput päivällä. Vaikka yöuni on meille palautumisen kannalta supertärkeää, on myös päivällä tapahtuvalla vireystilan säätelyllä suuri merkitys. Jos paahdat koko päivän pintahengityksellä taukoja pitämättä, jää hermosto ylikierroksille eikä uni tule välttämättä. Muutaman huonosti nukutun yön jälkeen ylikierrostila pahenee, ja on entistä vaikeampi rauhoittaa oma mielensä ja kehonsa. Olo saattaa olla kuin kuolemanväsyneellä sähköjäniksellä.
Vireystilaa voi ajatella jatkumona täydellisen uupumuksen ja kuluttavan ylisuorittamisen välillä
Hermoston ylivireystilaa kutsutaan sympatikotoniaksi ja alivireystilaa vagotoniaksi. Niiden välissä on optimivireys, johon tulisi pyrkiä. Sympatikotoniassa ihminen saattaa olla ulospäin aikaansaava ja hyvävointinen, mutta pinnan alla vaanii uupumus, josta keho antaa selviä varoitusmerkkejä (jotka sivuutetaan yleensä). Vagotoniassa puolestaan ihminen on virransäästötilassa, poissaoleva ja toimii autopilotilla. Pitkään jatkuva palautumisvelka on tullut maksettavaksi.
Hermostomme herkkyys ja stressinsietokyky ovat yksilöllisiä.
Herkällä hermostolla varustetun ihmisen vireystila saattaa nousta hallitsemattomasti, eikä hän välttämättä palaudu niin helposti. Moni kaipaakin tänä päivänä entistä enemmän omaa aikaa ja rauhallista tilaa, jossa palautua valtavasta ärsyketulvasta ja sosiaalisesta kuormituksesta.
Oma vireys- eli kronotyyppimme vaikuttaa siihen, mihin vuorokaudenaikaan olemme suorituskykyisimpiä – oletko sinä aamu- vai iltavirkku vai kukoistatko keskipäivällä? Unipaine puolestaan on keskimäärin suurimmillaan klo 22-24 ja klo 13-16 ja pienimmillään klo 18-20. Iltapäiväkooman tainnutamme yleensä kofeiinilla, mutta 20-30 min päivälepo toimii parhaiten. Vireystilojen vaihtelu yhden päivän aikana on toisilla suurempaa, kun taas toiset kulkevat tasaisempaa latua.
Meillä yrittäjillä ajattelisi olevan mukavasti mahdollisuuksia ja vapauksia rytmittää omaa päiväämme vireystilojemme mukaisesti. Helppoa kuin heinänteko se ei kuitenkaan aina ole, sillä asiakkaat, aukioloajat, sesongit yms. rytmittävät yritystoimintaamme. Silti väitän, että asialle voi tehdä paljonkin – mikäli vain havahdumme ja pidämme asiaa tärkeänä jaksamisemme kannalta!
Moni yrittäjä haaveilee nelipäiväisestä työviikosta – mutta jos tämä ei ole vielä mahdollista, mitäpä jos lähtisit muokkaamaan työnteon rytmiäsi omat vireystasosi huomioiden?
Lähde liikkeelle näin:
- TUNNISTA, miten sinun vireystilasi vaihtelevat päivän aikana: Milloin olet energisin ja toimintakykyisin? Entä milloin akussasi on vain vähän virtaa ja kaipaat lepoa? Onko vireystilasi vaihtelu pientä vai suurta? Mitkä asiat saavat sinut palautumaan parhaiten?
- VALITSE, mitä teet silloin kun olet parhaimmillasi – tärkeimmät ja vaativimmat työtehtävät, asiakkaat tai palaverit, luovuutta vaativat työtehtävät jne. Ehkä haluat käyttää parasta energiaasi myös läheisiin ihmissuhteisiin ja liikuntaan? Arvojesi mukaiset valinnat tuovat eniten tyytyväisyyttä ja merkityksellisyyttä sinulle.
- RYTMITÄ päiväsi vireystasosi vaihtelut huomioiden. Päätä, milloin teet parasta suorituskykyä ja keskittymistä vaativat työt. Entä mihin aikaikkunoihin sopivat rutiininomaiset tai helpommat työt? Milloin pidät huilihetkiä? Miten irtaudut töistä työpäivän jälkeen?
- RYTMITÄ viikkosi jaksamisesi huomioiden. Voitko jättää kalenteriisi tyhjää (palautumisaikaa) jonakin tiettynä viikonpäivänä? Voitko päättää, että aloitat työt vasta myöhemmin ja liikut aamulla? Voitko halutessasi nukkua päiväunet tai pitää pidemmän tauon iltapäivällä? Voitko päättää, ettet tee asiakastyötä ihan joka päivä? Voitko vaikuttaa liikkeesi aukioloaikoihin? Tässä muutamia apukysymyksiä, sinä tunnet parhaiten yrityksesi ja mikä on mahdollista!
Vireystilan itsesäätelyä voi onneksi oppia – kaikki alkaa siitä että pysähdymme kuuntelemaan itseämme ja opimme tunnistamaan paremmin kehon ja mielen signaaleja. Kun ymmärryksemme omasta hermostosta ja vireystiloista lisääntyy, niin opimme myös säätelemään omaa energiaamme yrittäjinä paremmin. Ja aivan varmasti yritystoimintasikin saa uutta virtaa, kun sinä voit paremmin!